Systemisch werk
Een andere manier om met jezelf aan de slag te gaan is door middel van opstellingwerk. Vooral als er op de onbewuste laag verstrikkingen spelen. Die kunnen ertoe leiden dat mensen (soms letterlijk) hun plek niet kunnen vinden, zich onzeker en “niet zichzelf” voelen, moeilijk keuzes kunnen maken, nergens rust kunnen vinden, het gevoel hebben altijd buitengesloten te worden, emoties te ervaren, die ze van zichzelf niet kunnen plaatsen. Er speelt iets, maar je hebt geen idee wat, waar en waarom. Er lijkt een onzichtbare onderstroom te bestaan, die van wezenlijke invloed is op je handelen, je functioneren en je welzijn.
Deze onderstroom blijkt altijd verbonden te zijn met je familiesysteem.
Binnen een (familie)systeem gelden een aantal wetmatigheden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat iedereen erbij hoort, dat er een balans is tussen geven en nemen en dat iedereen op zijn eigen plek staat. Voldoet een systeem hieraan, dan kom je voller in het leven te staan. Voldoet het systeem hier niet aan, dan kunnen blokkades ontstaan waar jij of andere leden uit dit systeem last van hebben.
Systemisch werken met een opstelling brengt die onbewuste lagen in beeld uit de geschiedenis van jouw leven die bijdragen aan oplossingen bij verstrikkingen (waar het niet stroomt), levensvragen, verlangens waar je op een andere manier maar geen antwoord op krijgt. In een opstelling gaan we op zoek naar de betekenis van wat zich daar afspeelt en wat nog gezien, gezegd of gehoord moet worden met betrekking tot je vraag, thema of verlangen.
Je krijgt een andere kijk op de situatie, ziet beter wat je plek is. Hierdoor komt er iets in de onderstroom in jou in beweging, waardoor er rust in jezelf en je systeem komt.